Nieuwsbrief 2015THEMBALETHU  Afgelopen april en mei dit jaar zijn Gerard en Frieda Janssen in Zuid-Afrika geweest en in de maand september dit jaar was Gerard er alleen. Het is altijd weer een voorrecht daar te mogen zijn en mee te kunnen werken met Stichting Thembalethu Home Based Care aldaar. Ook dit jaar hebben wij veel kunnen betekenen voor de vele mensen in nood.

Elke vrijdag gaan we naar Orlando in Komatipoort, dicht bij de grens van Mozambique , daar wordt  elke vrijdag eten uitgedeeld aan gezinnen die niets hebben. Dit keer hebben we ook kleding kunnen uitdelen. Het is een kamp waar veel mensen uit Mozambique wonen, ze zijn hun land ontvlucht met de hoop dat het beter zou zijn in Zuid-Afrika, maar dat is niet het geval. We gaan er heen met Hannes Pieters, een afrikaan die al jaren werkt voor Stichting Thembalethu en met een pastor, zij spreken de taal en kennen de mensen. Er wonen veel mensen die besmet zijn met H.I.V./Aids.  In dat gebied is meer dan 50% van de mensen besmet. Er zijn enorm veel kinderen en veel jonge moeders die een kind op de rug dragen, geen toekomst voor de moeder en ook niet voor het kind, heel triest. Hannes Pieters zorgt ook voor Aidstesten, als na een test blijkt dat iemand H.I.V. besmet is dan worden er medicijnen gegeven.

We hebben regelmatig vergaderingen gehouden met Sally Mckibbin en Cleopas en Margie, zij hebben de leiding over Thembalethu Home Based Care in Schoemansdal, 10 km voor de grens met Swaziland. Daar bespreken we hoe de stand van zaken is en wat wij in Nederland kunnen doen.
Zo zijn er dit jaar 2 studenten klaar met hun studie, met financiŽle steun vanuit Nederland, voor hen is er een mooie toekomst.
We hebben inmiddels al 46 huisjes gebouwd voor  kinderen waarvan de ouders overleden zijn aan Aids. We treffen kinderen van 12-13 jaar aan die voor broertjes en zusjes moeten zorgen, ze woonden in krotten van huizen dan is het zo fijn die kinderen een goed stenen huis te mogen geven. Ook zijn er veel oma's die voor kleinkinderen moeten zorgen en in slechte huizen wonen.

Er zijn inmiddels 4 kidsclubs gebouwd. Elke dag komen er zo'n 80-120 kinderen na school naar een kidsclub, daar worden ze opgevangen, als er geld is krijgen ze een warme maaltijd. Voor het voedselproject vragen wij financiŽle steun. De leiding van de kidsclub zorgt voor huiswerkbegeleiding, sport en spel en wat het allerbelangrijkste is AANDACHT. De vierde kidsclub had nog geen inrichting, wel een mooi gebouw maar er stond niets in. Nu hebben we de kidsclub, met steun vanuit Nederland, in kunnen richten.

Gerard is in september weer geweest. Daar zijn voorstellen gedaan voor nieuwe projecten o.a.

Voor het bouwen van toiletten, er zijn veel zieke mensen en mensen met Aids die hun behoeften moeten doen in de bosjes wat erg ongezond is. We willen graag toiletten bouwen bij de huisjes. De kosten voor een toilet is ong. Ä200

Een ander project is beveiliging maken in de huisjes van de kindgezinnen. Er  wonen met name veel jonge meisjes die voor broertjes en zusjes moeten zorgen, er worden veel meisjes verkracht daarom is een beveiligingsdeur erg belangrijk. Kosten ong. Ä200

Ook willen we zorgen dat kinderen die niet naar school kunnen bijscholing krijgen.
In Mozambique is er een dependance van Thembalethu waar mensen wonen die oud en ziek zijn, zij worden 4 tot 5 maal per jaar bezocht en van eten voorzien.

Daarnaast is Gerard veel in de dorpen geweest, veel eten en kleding uitgedeeld en veel vergaderingen bijgewoond met Sally en Cleopas en Margie. De samenwerking met Nederland is erg goed.


Erg belangrijk om te melden is:

-Dat wij allen, Bestuur en Werkgroep op eigen kosten reizen.
-Dat alle giften voor 100% naar het project gaan.